Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

B

bacterie

Een bacterie is een micro-organisme. Bacteriën zijn overal. Ze leven buiten en binnen je lichaam. We leven er middenin, kun je wel zeggen. Ze zitten ook in je eten. Bacteriën zie, ruik of proef je niet. 
In je darmen leven miljoenen bacteriën. En in je luchtwegen ook. Bacteriën zijn verdeeld over honderden soorten. Ze doen meestal geen kwaad, behalve als ze ziekmakend zijn. Dat betekent niet dat iedereen er (even) ziek van wordt.  De een heeft er geen last van, de ander wordt een beetje ziek en weer een ander wordt heel erg ziek.

Hoe ziek je wordt van ziekmakende bacteriën heeft te maken met je weerstand. Met hoe sterk je lichaam is en hoe goed het de ziektemaker kan bevechten. Oude mensen, jonge kinderen en zieke mensen hebben vaak minder weerstand dan gezonde volwassenen. Zij kunnen sneller ziek worden van bacteriën.


binnenoor

Dit is het gedeelte in je oor waar botjes liggen die ervoor zorgen dat je kunt horen.
Onderdelen van je binnenoor heten hamer, aambeeld en slakkenhuis. Het slakkenhuis is eigenlijk het binnenoor. Kijk maar eens naar het plaatje of je het slakkenhuis kunt vinden.

bloeddrukmeter

Je hart zorgt ervoor dat het bloed door je hele lichaam stroomt. Met een bepaalde kracht pompt hij het bloed door je hele lichaam. Die kracht kun je meten en noem je bloeddruk.
Je krijgt een bandje om je arm. De dokter pompt het bandje op. Heel even zit het best wel strak. Dan loopt de lucht -sssss- langzaam weer uit het bandje. Op een metertje ziet de verpleegkundige hoe hoog of laag je bloeddruk is.

Als je in het ziekenhuis ligt, meten ze vaak je bloeddruk.

bloed prikken

Bloed prikken of bloed afnemen. Het betekent dat ze met een dunne naald een beetje bloed uit je arm halen. Dat bloed gaat in een buisje of in meer buisjes. Die buisjes gaan naar het laboratorium. Daar onderzoeken ze je bloed.

Bloedprikken

BMI

BMI is het getal dat gebruikt wordt om vast te stellen of je een gezond gewicht hebt.
Het is een Engels woord: Body Mass Index.
Er zit een sommetje achter dat woord. Die soms berekent of gewicht (je lichaamsvet) klopt met je lengte. 

                    bmi uitsnede

Kijk maar eens of je het voor jezelf kunt uitrekenen. Je kunt natuurlijk ook help vragen hierbij. 

buisjes

Buisjes krijg je als je veel oorpijn hebt of niet goed hoort. Een buisje is heel klein. Nog kleiner dan je kleinste nagel. Als je een buisje moet, ga je voor 1 dagje naar het ziekenhuis.
De dokter maakt dan een klein sneetje binnen in je oor. In dat sneetje zetten ze dit buisje. Zo blijft je oor open en kun je weer goed horen!

buis van Eustachius

De buis van Eustachius is een kanaaltje tussen het middenoor en de neus-keel-holte. Dat is de ruimte achteraan de neus. Slik je, dan gaat dit kanaaltje open en verlucht op die manier het middenoor. Daardoor blijft de druk in je oor goed. Als de druk niet meer goed is (onderdruk), voel je dit in je oren en hoor je soms niet goed meer.

Misschien ben je al eens met een vliegtuig mee geweest. Dan voel je dit bij het opstijgen of dalen.

Als de luchtdruk om je heen kleiner of groter wordt dan de druk in je middenoor, dan is dat een naar gevoel. Het verdwijnt als je slikt. De buis van Eustachius gaat dan even open en de druk is weer normaal.

buis van...

Soms werkt de buis van Eustachius niet goed , dat komt door een infectie, allergie, verkoudheid en als je neusamandel vergroot is.