Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

D

Dermatoloog

Een dermatoloog is een dokter die gespicialiseerd is in huidziekten.
Daarom wordt een dermatoloogook vaak huidarts genoemd wordt.
Een dermatoloog houdt zich bezig met problemen en ziektes van de huid, de nagels en het haar.
Als je hier meer over wilt weten kun je kijken op de site www.huidhuis.nl.

diabetes


Eten heb je nodig om te sporten, te spelen en te denken. Eten heb je nodig voor alles wat je met je lichaam doet. In je lichaam wordt het eten afgebroken in heel veel kleine stukjes. Spijsvertering heet dat. Eén deel van die kleine stukjes is suiker. Dat heb je nodig zijn om je lichaam goed te laten werken. Komt er suiker in je cellen, dan krijg je energie om dingen te doen.

Om die suiker in je cellen te krijgen heb je insuline nodig. Insuline is een stof die ervoor zorgt dat je cellen open gaan, waardoor de suiker erin kan. Je kunt het zien als de sleutel die nodig is om de deur open te maken. Je lichaam maakt die insuline zelf.

Heb je suikerziekte (diabetes, met een moeilijk woord) dan maakt je lichaam niet genoeg insuline. Je krijgt teveel suiker in je bloed en gaat je ziek voelen.


Om je weer goed te voelen, moet je insuline krijgen. Jammer genoeg bestaat er geen insulinepil of drankje. Je moet het inspuiten. 4 keer per dag zelfs. Je spuit de insuline in je bil, been of buik.
Om te weten hoeveel je nodig hebt, moet je weten hoeveel suiker er in je bloed zit. Dat doe je minstens 4 keer per dag. Je doet 1 druppeltje bloed op de meter en ziet meteen hoeveel suiker er in je bloed zit. Je weet dan ook hoeveel insuline je moet spuiten. Als je diabetes hebt, moet je altijd je bloedsuikermeter en insulinepen of insulinepomp bij je hebben.

diëtist

Soms mag je bepaalde dingen niet eten. Je kunt er niet tegen en kunt er ziek van worden. Soms moet je bepaalde dingen juist wel eten.
Als je moet opletten wat je eet, heb je vaak een dieet (een eetplan). Een diëtist weet heel veel over eten. Hij of zij kan je helpen. Samen met jou en je ouders stelt de diëtist een eetplan voor je op. 


 

dokter

Een ander woord voor dokter is arts. Dit is iemand die gestudeerd heeft om mensen beter te maken. Je hebt in het ziekenhuis verschillende soorten artsen, bijvoorbeeld een kinderarts of kno arts. Als je naar het ziekenhuis gaat is kijkt de dokter wat er met je aan de hand is en wat daaraan gedaan kan worden. Soms roept hij dan de hulp in van een andere arts, die extra heeft gestudeerd voor datgene waar jij last van hebt.

doktersassistent

Een doktersassistent is iemand die de dokter ondersteunt.Het werk bestaat uit kleine verpleegkundige taken en hij/zij maakt afspraken voor het spreekuur.