Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

I

IBD

IBD is de afkorting van Inflammatory Bowel Disease.
Dit is de Engelse verzamelnaam voor verschillende ontstekingsachtige darmziektes.
Hieronder vallen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

In Nederland hebben ongeveer 40.000 à 50.000 mensen IBD.

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn allebei chronische ontstekingen aan de darm.

incontinentie

Incontinent zijn, betekent dat je je plas of poep niet goed kunt ophouden. Daarvoor kun je bij het ziekenhuis terecht. De kinderarts of de specialistische verpleegkundige gaan uitzoeken hoe dat komt. Er kunnen allerlei redenen zijn, waarom je incontinent bent. Daarom onderzoeken ze je en moet je allerlei testjes doen. Als ze weten waarom, kunnen ze een plan maken om je te helpen.

Infectie

Een infectie of ontsteking krijg je als je lichaam reageert op een ziekmakende bacterie. Je hebt het vast wel eens meegemaakt met een wondje. De plek rond het wondje voelt warm aan en wordt rood, dik en doet pijn. Als een ontsteking erger wordt, kun je koorts krijgen.

infuus

Een infuus zit vaak in je hand of arm. Via een infuus kan de dokter zorgen dat je medicijnen of vocht krijgt. De prik waarmee ze het infuus geven kan even pijn doen. Het naaldje wordt er meteen uitgehaald. Er blijft alleen een hol buisje in je arm of hand zitten. Dit buisje, een soort dun rietje is van soepel plastic. Je voelt er niets meer van en kunt je hand gewoon bewegen.

Op het buisje zit een soort dopje. Aan het buisje kan een slangetje worden vastgemaakt. Daardoor krijg je vocht of medicijnen als dat nodig is.

 

insuline

Insuline is een stof in je lichaam. Om de suiker uit je lichaam in je cellen te krijgen heb je insuline nodig. Insuline zorgt ervoor dat je cellen open gaan, waardoor de suiker erin kan. Je kunt het zien als de sleutel die nodig is om de deur open te maken. Je lichaam maakt die insuline zelf.

Te weinig insuline is dus een probleem. Lees er meer over bij diabetes of diabetes.

isolatie

Soms heb je een ziekte waarmee je andere mensen ook ziek kunt maken.
Of je bent zelf zo ziek dat je weinig weerstand hebt. Daardoor kun jij van andere mensen nog zieker worden. Als dit zo is, leggen ze je in isolatie.
Het betekent dat je alleen op een kamer ligt. De dokters en verpleegkundigen die naar binnen komen, dragen dan een speciale schort, een mondkapje en handschoenen.
Je ouders mogen dan natuurlijk gewoon naar binnen. Ze moeten soms ook een pak aan en altijd heel goed hun handen wassen.