Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

M

maatschappelijk werker

Een maatschappelijk werker (in het ziekenhuis) praat met je ouders als jij ziek bent. Als zij dat willen natuurlijk. Ze maken zich misschien zorgen of er moet van alles geregeld worden. Ze moeten misschien extra vrij krijgen van hun werk of er moet van alles aangepast worden in jullie thuissituatie. Of er moet gepraat worden met de ziekteverzekeraar. Zo zijn er nog veel meer dingen waar ouders misschien hulp bij moeten hebben.

Een maatschappelijk werker is geen dokter, maar steunt je ouders. Ze maken  zich dan misschien minder ongerust. Dus maakt de maatschappelijk werker je ouders toch een beetje beter.

MDL-kinderarts

MDL komt van Maag, Darm en Lever. Een mdl-kinderarts weet dus heel veel over deze organen. Als je bij een MDL-kinderarts komt, praat deze eerst uitgebreid met jou en je ouders. Hij wil weten wat je eet, hoe je poept en hoe die eruit ziet en nog veel meer. Daarna onderzoekt de MDL-kinderarts je buik. Dit doet geen pijn. De arts maakt een plan hoe hij jou het beste kan onderzoeken. Misschien moet je bloed prikken of gaan ze je poep onderzoeken. Als de arts weet wat er aan de hand is, kan hij een plan maken om je te helpen.

Je maag, darm en lever zijn onderdeel van je spijsvertering. Alles wat je eet, legt een weg af door je lichaam. De hele weg met alle organen heet je spijsverteringskanaal. Lang woord he?

medicijnen

Medicijnen krijg je als je ziek bent. Ze zijn speciaal gemaakt om je ziekte te genezen. Of om pijn weg te halen, zoals een hoofdpijnpilletje doet. Er zijn heel veel soorten medicijnen. 
Medicijnen kunnen tabletten zijn, maar ook drankjes of zetpillen. Soms krijg je een infuus waarin medicijnen zitten.

meetlat

Een meetlat wordt gebruikt om iets te meten. In het ziekenhuis meestal om te kijken hoe groot je bent. Op de meetlat in Nederland staan centimeters.

De meetlatten op de kinderpoli zijn bijzonder. Ze zijn namelijk heel mooi!

Je gaat er tegenaan staan met je rug. Dan schuift de verpleegkundige of de doktersassistent een plankje naar beneden. Het plankje wordt op je hoofd gelegd en jij stapt er onderuit. Nu kun je precies zien hoe groot je bent.

micro-organisme

De kleinste organisme in je lichaam zijn micro-organisme. Je ziet ze niet en je hebt er meestal ook geen last. Voorbeelden van micro-organisme zijn bacteriën, virussen, gisten en schimmels.

middenoor

Aan het einde van de gehoorgang bevindt zich het trommelvlies waarmee het middenoor begint. In het middenoor bevinden zich de gehoorbeentjes:de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel De hamer, aambeeld en stijgbeugel geven het geluid door via
het trommelvlies aan het slakkenhuis.

MRI-scan

Een MRI-scanner is een apparaat dat kan laten zien hoe de binnenkant van je lichaam eruit ziet. Het handige van een MRI-scan is dat ze je binnenste kunnen zien zonder te opereren.

 Een MRI-scanner is een soort grote buis die aan 2 kanten open is. Je gaat op een beweegbare tafel liggen die precies in die buis past. Deze tafel schuift in de buis. Als de patiënt in de buis ligt, kan het onderzoek beginnen.

In de buurt van een MRI mag je niets van metaal dragen. Je zou zo tegen de zijkant getrokken worden. 

Een MRI-scanner gebruikt een sterk magnetisch veld waar ze electromagnetische golven door sturen. Het is dus eigenlijk een enorm sterke magneet. Die golven worden door een computer omgezet in een beeld. Als er iets niet klopt, kun je dat op het computerbeeld zien.