Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

O

obesitas

Oftewel overgewicht. In het ziekenhuis hebben we het over obesitas als je echt teveel weegt. Je gewicht past dan niet meer bij jouw lengte. Het gaat natuurlijk niet om een kilo teveel. Overgewicht kan veel problemen geven. Je hebt steeds honger. Je zit niet lekker meer in je vel. Het kan ook zijn dat je spelen of sporten moeilijk gaat. Als je echt teveel weegt, is dat slecht voor je gezondheid. 
In het Jeroen Bosch ziekenhuis hebben we een zorgpad overgewicht voor kinderen en een speciaal team van professionals die kinderen helpen bij de klachten die ze hebben door hun obesitas.

ontsteking of infectie

Een ontsteking of infectie krijg je als je lichaam reageert op een ziekmakende bacterie. Je hebt het vast wel eens meegemaakt met een wondje. De plek rond het wondje voelt warm aan en wordt rood, dik en doet pijn. Als een ontsteking erger wordt, kun je koorts krijgen.

operatie

Krijg je een operatie dan maakt de chirurg (een dokter die geleerd heeft om te opereren) een snee in je lichaam. Hij doet dat om er iets weg te halen (bijvoorbeeld je blinde darm). Of om iets te maken (een gebroken bot bijvoorbeeld). Door de operatie kan de dokter je beter maken.
Voor een operatie word je onder narcose gebracht. De slaapdokter laat je in slaap vallen, zodat je niets merkt en niets voelt. De dokter kan dan rustig werken en als je weer wakker wordt, is alles achter de rug.

organen

Je hart, je lever, je darmen, je nieren, je longen noemen we je organen. Ze zijn super belangrijk. Ze zorgen er allemaal voor dat je lichaam goed werkt.
Je hart pompt bloed door je lichaam, je longen zorgen dat je zuurstof op de juiste plekken komt, enz.

Je huid is het grootste orgaan dat je hebt.

 

orthopeed

Deze arts houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met operaties aan het bewegingsapparaat van je lijf. Het bewegingsapparaat dat zijn je armen, benen, voeten en rug.

orthoptist

Dit is een soort oogarts. De orthoptist kijkt naar de stand van je ogen. Staan je ogen helemaal goed of is er iets fout? Zie je scheel of heb je een lui oog? Om er achter te komen wat er niet goed is, krijg je vaak een oogtest.

 

otoscoop

Hiermee kijkt de KNO-arts in je oor. Hij kan er de binnenkant van je oor mee zien.