Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

L

laborant


Laboranten werken in het laboratorium. Het laboratorium is de plek waar alles wordt onderzocht. Bijvoorbeeld als je in een potje hebt geplast of als er in het priklab bloed van je is afgenomen. Dat plasje of bloed gaat in buisjes naar het laboratorium. Hier wordt je bloed door de laboranten onderzocht.

laboratorium

In het ziekenhuis doen ze allerlei onderzoeken. Ze onderzoeken bijvoorbeeld je bloed, plas of poep. Dat doen ze in het laboratorium. (Ze noemen het meestal lab).
Iedere dag krijgt het laboratorium buisjes bloed van het priklab en potjes met plas of poep. In het lab onderzoeken ze of het is zoals het hoort te zijn. Als er iets niet klopt, vertellen ze dat aan de dokter.

Aan je bloed, urine of poep kan een onderzoeker en een dokter zien of er iets niet goed is. Het helpt ze om erachter te komen, wat er met je aan de hand is.

logopedist

Een logopedist helpt je bij stem- of slikproblemen. Ook als je niet goed kunt horen of spreken. De logopedist kan je leren daar beter mee om te gaan. Dat betekent dat je samen veel gaat oefenen.

luchtwegen

Je luchtweg is de weg die de lucht aflegt als je inademt. Je luchtwegen bestaan uit je neus of mond, je keel, luchtpijp en je longen. De longen zijn het belangrijkste van de luchtwegen. Zij hebben de vorm van een omgekeerde boom. In je longen wordt de zuurstof uit de lucht gehaald. Zuurstof is heel belangrijk voor je lichaam. Zonder zuurstof kun je niet leven.