Menu openen
Geluid aan/uit

Vraag en antwoord

 

Op deze site vind je veel informatie over operaties, onderzoeken en een opname. In het menu vind je antwoord op veel vragen. De rest vind je hier.  
 1. Mogen mijn ouders blijven slapen?

  Je ouders mogen altijd bij je blijven. Bij alle onderzoeken en operaties gaan ze gewoon mee als jij dat wilt. ’s Nachts mag er ook één van je ouders naast je blijven slapen.

 2. Hoe verloopt een bezoek aan de dokter?

  Klik onder Home op Doktersbezoek en kijk, luister en lees. Het is niet precies te zeggen wat de dokter precies doet, maar in ieder geval stelt hij veel vragen. De dokter vertelt altijd eerst aan jou en je ouders wat hij gaat doen. Hij legt het zo goed mogelijk uit. Als je vragen hebt, kun je die altijd stellen.

 3. Moet ik altijd blijven slapen?

  Soms mag je dezelfde dag weer naar huis. Soms is het nodig, dat je een paar dagen langer blijft zodat de dokters voor je kunnen zorgen. Hoe lang je blijft, spreken we met jou en je ouders af.

 4. Moet ik de hele tijd op mijn kamer blijven?

  Als je heel ziek bent of een besmettelijke ziekte hebt, dan wel. Anders mag je gewoon van je kamer af en in de chill room gaan spelen. Je leest er meer over onder Home bij Opname.

 5. Mogen mijn vrienden en vriendinnen komen?

  Tussen 12:00 en 14:00 is het rustuur dan is bezoek van vrienden niet toegestaan. Buiten die tijd mogen vrienden in overleg met je ouders en de verpleging op bezoek komen.

 6. Hoe laat moet ik naar bed?

  Je gaat ongeveer net zo laat naar bed als thuis. Hoe laat precies, dat spreken we af met jou en je ouders. Lig je met meer kinderen in een kamer en gaan de anderen vroeger slapen, dan kun je vragen of je naar de chillroom mag.

 7. Hoe lang moet ik in het ziekenhuis blijven?

  Als je naar het ziekenhuis moet, zegt de dokter vaak al hoelang hij denkt dat je moet blijven. Het kan natuurlijk wel eens veranderen. Het ligt er vooral aan hoe het met je gaat. Als de dokter denkt dat je genoeg opgeknapt bent, om naar huis te gaan, hoor je dat vanzelf. Je hoeft nooit langer te blijven dan echt nodig.

 8. Wat eet je in het ziekenhuis?

  Dat mag je voor een deel zelf bedenken. Elke dag krijg je een lijstje met het eten van de volgende dag. Er staan een paar verschillende gerechten op. Er zit vast wel iets bij wat je lekker vindt. In overleg met de verpleging kan er ook voor gekozen worden dat je ouders eten van thuis meenemen.

 9. Lig ik alleen op een kamer?

  Er zijn 1, 2 en 4 persoonskamers. Het ziekenhuis bepaalt waar je komt te liggen. Ze houden rekening met je wensen en hoe ziek je bent. Klik onder Home op Opname, daar kom je te weten hoe het er aan toegaat als je een paar dagen in het ziekenhuis ligt.  

 10. Ik heb een dieet, gaat dat gewoon door?

  Als je een dieet hebt, neem je jouw dieetvoorschriften mee. Dat is handig voor ons.

 11. Moet ik mijn eigen medicijnen meenemen?

  Als je medicijnen gebruikt, moet je die meenemen. Dat is handig voor ons.

 12. Is er ook eten voor mijn ouders als ze de hele dag bij mij zijn?

  Je ouders kunnen eten halen in het restaurant en dat bij jou opeten. Soms mag je met je ouders even mee naar het restaurant. Dat moet je wel van te voren bespreken op de afdeling.

 13. Mag ik mijn laptop en mobieltje meenemen?

  Dat mag. Er is geen WIFI in het ziekenhuis. Je kunt internetten via de multimediaterminal bij je bed. Hiervoor moet je apart betalen. Let erop dat je waardevolle spullen wel opbergt als je van je kamer af gaat.

 14. Mag ik naar buiten?

  Dat moet je overleggen met de dokter of met de verpleegkundige.

 15. Hoe moet het met school als je in het ziekenhuis ligt?

  Als je in het ziekenhuis ligt, kun je natuurlijk niet naar school. Voor een paar dagen is dat niet zo erg. Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan moeten je ouders wat gaan regelen met school. Als je het aan kunt, kun je zelf schoolwerk doen. Wij kunnen wel voor huiswerkbegeleiding zorgen. Dat is natuurlijk wel fijn, als je straks weer naar school gaat.

 16. Heb ik altijd dezelfde dokter?

  Je hebt een vaste dokter, maar die is er natuurlijk niet dag en nacht. Het kan dus zijn dat er een andere dokter bij je komt. Het JBZ is ook een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat dokters die bijna klaar zijn met hun studie, bij ons mogen stage lopen of werkervaring  komen opdoen. Dit zijn dokters in opleiding. Ze lopen mee met de dokters. Soms staan er dus heel veel dokters aan je bed. Tenminste zo lijkt het.

 17. Hebben jullie informatie over mijn ziekte?

  We weten natuurlijk niet alles, maar bureau Patiëntencommunicatie kan je verder helpen. Zij hebben heel veel folders en materiaal over ziekten. Ze kunnen je ook in contact brengen met jongeren die dezelfde ziekte hebben. Of je doorverwijzen naar instanties die nog meer weten. Loop gewoon bij Patiëntencommunicatie binnen als je meer wilt weten. Ze zitten aan de Boulevard, schuin tegenover de receptie. Je kunt ze ook mailen (patientencommunicatie@jbz.nl).

 18. Hoe word je verpleegkundige?

  Na de basisschool moet je naar het VMBO-T of de HAVO. Ben je daarmee klaar, dan ga je op de MBO-V of HBO-V verder studeren. Deze opleiding duurt 4 jaar. Tijdens je opleiding kun je stage lopen in het ziekenhuis.

 19. Wat is het verschil tussen de kinderdagverpleging en de kinderafdeling?

  Het woord zegt het eigenlijk al. Bij de kinderdagverpleging kom je als je voor 1 dag naar het ziekenhuis moet. Voor een kleine operatie of een onderzoek. Je blijft dan niet slapen. Je leest er meer over onder home bij dagopname.
  Moet je toch blijven slapen in het ziekenhuis, dan ga je naar de kinderafdeling. Je leest er meer over onder Home bij Opname.

 20. Is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een kinderziekenhuis?

  Nee, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis komen mensen van alle leeftijden. We hebben wel een afdeling en spreekuren speciaal voor kinderen. Er zijn een paar kinderziekenhuizen in Nederland. Daar worden dus alleen maar kinderen behandeld. Het kan zijn dat een arts je naar een kinderziekenhuis doorverwijst.

 21. Hoe word je kinderarts?

  Na de basisschool moet je naar het VWO doen (6 jaar). Daarna ga je medicijnen studeren aan de universiteit (ongeveer 6 jaar). Daarna begin je aan de opleiding kinderarts in een ziekenhuis. Dit duurt 5 jaar en dan ben je kinderarts.

 22. Ik heb een andere vraag...

  Heb je een andere vraag dan de bovenstaande. Mail ons dan.
  Klik hier voor een directe mailvraag aan onze webredactie.