Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

DIABETES, WAT IS DAT EIGENLIJK?

Diabetes is een ander woord voor suikerziekte. Diabetes hebben is niet leuk. Alles verandert en even lijkt het of je hele leven op z'n kop staat. Daar moet je aan wennen dus. 

Je moet steeds nadenken over eten.

  • Hoeveel mag ik eten? 
  • Wanneer moet ik eten? 
  • Wat mag ik eten en wat niet? 
  • Heb ik extra insuline nodig? 


Een speciaal hulp-team voor jou
Het kinder-diabetes-team is er om jou te helpen. Iedereen in het team is gespecialiseerd in diabetes. Samen met de gespecialiseerde verpleegkundige bepaal je hoeveel insuline je nodig hebt. De verpleegkundige leert je hoe je moet prikken en spuiten. Prikken om te kijken hoe het met de insuline in je bloed is. Spuiten om insuline in je lichaam te brengen. 

Zo gewoon mogelijk leven
Heb je vragen, stel ze dan. Of het over sport gaat, feestjes of school. Het kinder-diabetes-team helpt je om alles te regelen. Je wilt tenslotte wel zo gewoon mogelijk leven.

De diëtist
Soms praat je ook met een diëtist. Een diëtist weet alles over voeding. Zij kan jou en je ouders vertellen wat je beter wel of juist niet kunt eten.

Praat erover
Diabetes hebben is niet makkelijk. Soms is het fijn om daar over te praten. Dat doe je met een kinderpsycholoog. Die helpt je om te gaan met diabetes, zodat het bij je leven gaat horen.

 

Meer weten over diabetes: http://wikikids.nl/Diabetes
Zoek de moeilijke woorden op in het 
Woordenboek.