Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

Last van je longen!

Hoest je veel? Krijg je kriebels in je neus van huisdieren? Van zwembadlucht of als je door het gras loopt? Of heb je het soms heel benauwd? Dan kan het longteam jou helpen.

De verpleegkundige begint met jou heel veel vragen te stellen.
Ben je vaak benauwd?
Wat doe je dan?
Wat voel je in je lichaam?
Kun je alles doen wat je graag wilt?
Waardoor wordt het slechter?
De verpleegkundige wil ook weten of er geurtjes zijn waar je last van hebt. Sigarettenrook of parfum bijvoorbeeld? Door vragen te stellen, komt ze erachter wat er aan de hand is.

De verpleegkundige vertelt je ook hoe je longen er nou eigenlijk uitzien en hoe ze werken. 

Hijg Hijg! Puf Puf
Eén van de dingen die vaak gebruikt worden als je benauwd bent, is een puffer. Een puffer zorgt ervoor dat je weer lucht krijgt. In de puffer zitten medicijnen. Op het plaatje zie je hoe een puffer eruit ziet. Er zijn veel verschillende soorten. Samen met de verpleegkundige zoek je uit welke puffer bij jou past.

Astma-sportgroep
Als je last hebt van je longen is sporten best wel lastig. Speciaal voor jou is er de Astma-sportgroep. Samen met andere kinderen kom je naar het ziekenhuis. Onder leiding van een fysiotherapeut doe je allerlei spelletjes. De kinderarts en een verpleegkundige kijken mee. Je leert het verschil tussen benauwd zijn en gewoon buiten adem van het rennen. Je leert hoe je moet ademen als je sport. Zo kom je steeds meer te weten over je eigen lijf en hoe je daar mee om moet gaan. 

 

Moeilijke woorden vind je in het Woordenboek.