Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

OBESITAS, IS EEN ANDER WOORD VOOR OVERGEWICHT HEBBEN

Ben je te dik? Dat hoeft niet erg zijn. Maar soms kun je echt last van je gewicht hebben. Je hebt steeds honger en spelen en sporten gaan niet meer zo makkelijk. Als je echt teveel weegt, noemen we dat overgewicht. Of Obesitas dus.

Te dik zijn is gevaarlijk voor je gezondheid. Het is belangrijk dat je wordt geholpen. Dat doen we op de Obesitas-poli. Dit spreekuur is speciaal voor te dikke kinderen. De dokter die hier werkt, weet veel over overgewicht en kan je helpen. 

Vragen en onderzoeken
Zoals altijd in het ziekenhuis stelt de dokter je eerst heel veel vragen. Bijvoorbeeld of je altijd al dikker was. Wat je eet en hoe je eet.
De dokter wil natuurlijk ook weten hoeveel je weegt. En hoe lang je bent. De dokter onderzoekt je buik en luistert ook naar je hart en longen.

Het hangt er van af wat de dokter ontdekt of je nog meer onderzoek krijgt. Het kan zijn dat je bloed moet prikken. Of een scan maken. Of je moet een OGT-Test doen, waarbij je een heel zoet drankje drinken. Daarna nemen ze een paar keer bloed af. Aan het bloed kunnen ze zien wat er met de suiker in dat drankje gebeurt in je lijf. 

Het kan ook zijn dat je een RMR-onderzoek krijgt.

De uitslag
Als de dokter weet wat er aan de hand is, bespreekt hij dat met jou en je ouders. Samen maken jullie een plan of de dokter zoekt mensen die jou verder kunnen helpen. Dit kan de huisarts zijn, of een diëtist. Samen gaan jullie aan de slag om ervoor te zorgen dat je weer lekker in je vel zit!

 

Moeilijke woorden vind je in het Woordenboek.