Menu openen
Geluid aan/uit

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. In het Nederlands heet het Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit.
Maar hoe het ook heet, het is niet fijn als je dit hebt. Alle Dagen Heel Druk zeiden ze vroeger vast wel eens als ze het over jou hadden. Dat klopt in ieder geval niet, want niet iedereen met ADHD is hyperactief of overdreven druk!
Met ADHD kan het zijn dat je moeite hebt om je lang op iets te concentreren, het kan zijn dat je veel zonder er over na te denken op reageert of het kan zijn dat je hyperactief bent.

ADD is bijna hetzelfde als ADHD. Het verschil is dat je bij ADD geen last van hyperactiviteit. Je bent eerder te rustig. 

ADHD en ADD kunnen heel lastig zijn. Op school, bij sport, en bij heel veel andere activiteiten. Daarom kan de dokter je medicijnen voorschrijven. Dat kan enorm helpen. Of je ze moet blijven nemen, is iets wat je met je dokter bespreekt.

Flaporen heten in het ziekenhuis afstaande oren. Flaporen zegt het al, ze steken uit. Ze staan verder dan normaal van je schedel af. 
Je hebt officieel afstaande oren als ze 21 millimeter van je hoofd afstaan. Het enige wat je eraan kunt doen, is een operatie. Je gaat daarvoor naar een plastisch chirurg.

Ongeveer 1 op de 20 kinderen heeft afstaande oren.


Een allergie is een reactie van je lichaam op een lichaamsvreemde stof oftewel een allergeen. Ben je ergens allergisch voor, dan is een klein deeltje van de allergeen al genoeg voor een allergische reactie: niezen, traanogen, hoesten, jeuk, bultjes, het kan van alles zijn.


Heb je ook eczeem dan kan die onder invloed van een allergie erger worden.
Eczeem is een aandoening van je huid. Je huid is droog met kloofjes en rood. Je kunt vochtblaasjes hebben en jeuk. Daar heb je meestal het meeste last van. En als je gaat krabben wordt het alleen maar erger, want daar gaat je huid ook nog eens van stuk. Smeren met zalf of crème kan helpen.
Zeep, droge lucht, water, fel zonlicht, wasmiddelen en wol kunnen je eczeem erger maken.

Astma is een ontsteking van de binnenkant van de luchtwegbuisjes in je longen, het slijmvlieslaagje. Je herkent het aan een piepende ademhaling, hoesten en benauwdheid. De ontsteking is er altijd, je hebt er alleen niet altijd last van. Het kan zijn dat je zelfs alleen last van je astma hebt bij het sporten.

De oorzaak van je klachten zijn de vernauwde luchtwegbuisjes. Daardoor kan er minder lucht door de buisjes. Niet iedereen gaat piepen, soms uit de astma zich in hoesten of kuchen, omdat het gaatje in het luchtwegbuisje wat kleiner is dan normaal.
Heb je astma, dan ben je ook vaak gevoelig voor prikkels van huisdieren, huisstofmijt, vochtige lucht buiten of geurtjes van sigaretten en parfum.

Astma vraagt bijna altijd om medicijnen.

Dit is dus alleen voor jongens. Het gaat om een penis. Meer precies om de voorhuid van de penis. De voorhuid zit bij je eikel. Soms is die voorhuid te nauw en heb je last bij het plassen of vrijen. Het kan ook zijn dat er een (pijnlijke) ontsteking ontstaat.

Voor sommige godsdiensten is besnijdenis 'verplicht'.

Wat gebeurt er bij een besnijdenis?
Heb je dus een vernauwing of ontsteking, dan kun je daaraan geopereerd worden. De hele voorhuid kan daarbij verwijderd worden. Soms is er ook een verkleving tussen de voorhuid en de eikel. Die maken ze dan ook tijdens de operatie los.

Je blindedarm zit rechts onder in je buik. Het is een aanhangsel van de dikke darm, maar je zult versteld zijn van de problemen die dat kleine ding kan geven. Als je blindedarm ontsteekt, krijg je buikpijn rechts onderin de buik of bij je navel. Is het acuut dan moet je vrijwel altijd meteen geopereerd worden.
Een ontstoken blindedarm heet een appendicitis.

Een botbreuk wordt ook wel een fractuur genoemd. Maar hoe het ook heet, je bot is in ieder geval gebroken. 
Botten breken meestal door een ongeluk, een val of een botsing. De meeste botbreuken zie je bij armen of benen. 
Een gebroken bot doet heel veel pijn en meestal krijg je bloeduitstortingen en zwellingen.

Het spreekt voor zich dat je voor een botbreuk naar het ziekenhuis moet. Ze zullen röntgen foto's maken om te bepalen waar de breuk precies zit.
Soms moet de breuk gezet worden. Soms is een operatie nodig, maar het kan ook zijn, dat je alleen maar in het gips hoeft. 

Iedereen heeft wel eens pijn in zijn buik. In je buik zitten dan ook de meeste organen, o.a. je slokdarm, maag, milt, blaas en darmen. Je kunt zowel ineens erge buikpijn krijgen, of altijd vóór of na het eten last hebben.

Een arts zal je onderzoeken -kloppen en duwen op je buik- om vast te stellen wat de oorzaak zou kunnen zijn. Zijn je darmen te beweeglijk, zitten ze vol poep? De arts kan vragen om verder onderzoek van je bloed of je poep. Hij wil bijvoorbeeld vaststellen of er bloed of slijm bij je poep zit.

Suikerziekte heet officieel Diabetes. Produceert je lichaam niet genoeg insuline, dan heb je diabetes. Door het ontbreken van genoeg insuline, heb je teveel suiker in je bloed en voel je je ziek.

Insuline is een stof die je lichaam -normaliter- zelf aan maakt. Het is een belangrijke stof, die ervoor zorgt dat de suiker die bij de spijsvertering vrijkomt opgenomen wordt door je cellen.

De insuline is daarvoor de sleutel. Produceer je daar dus niet genoeg van heb je diabetes. 

Epilepsie is een ziekte waarbij je epileptische aanvallen kunt krijgen. Om te weten of je epilepsie hebt, kunnen we je hersenen onderzoeken door een mri-scan of een EEG  bijvoorbeeld.

Een epileptische aanval komt door een storing in je hersenen. Een soort kortsluiting. Hierdoor heb je even géén controle meer over je lichaam. Je lichaam kan raar gaan schokken en je kunt flauwvallen. Heb je epilepsie, dan heb je dit soort aanvallen.

In je puberiteit gebeurt er veel in je lichaam. Het kan zijn dat je te langzaam groeit, maar het ook zijn dat je veel te snel groeit.
Behalve dat kan het ook zijn dat je lichaam te vroeg of te laat in de puberiteit komt. Bijna altijd is de oorzaak een verstoring van de hormoonhuishouding. Hormonen zijn de stoffen in je lichaam die heel veel regelen.

Meestal zal de arts onderzoek laten doen om de verstoring goed te kunnen begrijpen. Met medicijnen kan de hormoonhuishouding vaak weer beter worden.

Een hersenschudding is hersenletsel veroorzaakt door een val op of stoot tegen het hoofd. Door de klap functioneren je hersenen tijdelijk niet meer goed.
Wanneer de hersenen zich weer hebben hersteld keren de hersenfuncties weer terug. Een hersenschudding geneest in de regel vanzelf en in principe is er geen blijvende schade.

Het woord zegt het al: je hebt pijn in je hoofd. Meestal wordt die veroorzaakt door spanning in de spieren van het hoofd. Maar het kan ook komen doordat je zenuwen, hersenvliezen of bloedvaten geprikkeld worden. Je hersenen zelf zijn gevoelloos. Ze kunnen geen pijn doen. 


Van alle kinderen ouder dan 6 jaar heeft de helft minstens 2x per jaar hoofdpijn.
Van jongere kinderen weten we het niet, die kunnen het nog niet goed aangeven.

Hoofdpijn heb je in alle soorten en maten. De hoofdpijn waarbij er spanning op de spieren in je hoofd zit, komt het meest voor. Samen met migraine. 1 op de 12 kinderen heeft daar last van.

In eerste instantie zal de huisarts proberen huidproblemen op te lossen. Maar soms is dat niet genoeg en moet er een specialist naar kijken. Je wordt doorgestuurd naar een kinderarts of een dermatoloog (specialist in huidproblemen).
Huidproblemen komen veel voor. Eczeem is een goed voorbeeld, maar bij jongeren gaat het ook vaak om acne. 

Voor je dit kunt begrijpen moet je eerst weten dat je lichaam uit miljoenen cellen bestaat. Die cellen kunnen zich delen– een cel worden er twee – twee worden er vier en ga zo maar door – er komen er elke dag een heleboel bij. Er gaan er ook elke dag een heleboel dood. Gelukkig wel,  want anders krijg je er veel te veel. Het is belangrijk dat er evenwicht is tussen het aantal cellen dat er bij komt en dat afsterft. 

Bij kanker gaat er iets mis met die cellen. Een van de cellen gaat kapot en wordt ziek. De zieke cel gaat zich delen en delen en al deze cellen zijn ook ziek. Het zijn kankercellen. Ze zitten op een kluitje en duwen gezonde cellen opzij. Ze kunnen ook dwars door alles heen groeien en door het hele lichaam gaan zwerven.

Om de kwaadaardige cellen te stoppen zul je ze moeten bestrijden met chemotherapie, radiotherapie; bestraling, operatie of een combinatie daarvan.

Kanker is één van de naarste ziekte. Er zijn heel veel verschillende vormen kanker. Van sommige kankersoorten genees je makkelijker dan van anderen. Wil je er meer over weten, kijk dan op de website van vereniging ouders kinderen en kanker. (vokk)

Om zo goed mogelijk voor kinderen met kanker te kunnen zorgen, werkt het Jeroen Bosch Ziekenhuis samen met het Prinses Máxima Centrum. Kinderen starten de behandeling in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Zodra het kan gaan ze voor verdere behandling naar een ziekenhuis dichtbij huis. We hebben een film gemaakt over ons ziekenhuis om deze kineren alvast kennis te laten maken met het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Dit zijn grote knobbels links en rechts achter in de keel. Ze lijken qua vorm op amandelen en zitten in je keel: keelamandelen dus. Ze zijn heel belangrijk om allerlei stofjes of bacteriën op te vangen. Soms moeten ze zo hard werken dat ze zelf ziek worden. Ze raken dan ontstoken. Wanneer je keelamandelen ontstoken zijn, heb je last van keelpijn en kun je niet goed slikken. Soms krijg je ook koorts. Als dit lang duurt kun je zelfs extra moe worden en geen zin meer in eten.

Dit is alleen voor meisjes. Als je menstrueert (ongesteld bent) is er bloedverlies uit je baarmoeder. Dit gebeurt door afstoting van het baarmoederslijmvlies.
Het is een terugkerend gebeuren, ongeveer 1x in de maand. Dit wordt bepaald door de hormonen in je lichaam.
Vooral in de eerste jaren kan het zijn dat de bloedingen niet altijd komen op de dag dat je ze verwacht. Je lichaam moet nog wennen aan de hormonale veranderingen.
Als de problemen rond je menstruatie blijven, is het goed om naar je huisarts te gaan. De huisarts kan je doorsturen naar een kinderarts of gynaecoloog (vrouwenarts).

Een ontsteking is vaak het gevolg van een infectie. Je lichaam reageert op het binnendringen van een ziekmakende bacterie. Je kent dat wel, je hebt een wondje dat niet goed voelt. De plek wordt rood en voelt warm. Soms klopt het ook en meestal doet het pijn. Dan is het dus ontstoken. Je kunt er als het erger wordt ook koorts bijkrijgen.

Infecties worden veroorzaakt door (besmettelijke) micro-organismen – kleine, voor het oog onzichtbare organismen – die zich in het lichaam nestelen en zich daar vermenigvuldigen. Bacteriën, virussen en sommige schimmels zijn micro-organismen. Ze worden ook wel ziekteverwekkers genoemd.

Ons lichaam kan eigenlijk goed omgaan met bacteriën, althans met de miljoenen bacteriën die er in ons lichaam wonen. Met name in de luchtwegen en darmen leven veel micro-organismen. Onder gewone omstandigheden zijn die niet schadelijk. Totdat er besmettelijke micro-organismen je lichaam binnendringen. Als ze eenmaal in grote getale aanwezig zijn, krijg je verschijnselen van een infectie. Je voelt je dan ziek, moe, rilt misschien van de koorts en je hele lijf kan pijn doen.

Je lichaam gaat uiteraard direct aan de slag met het bestrijden en opruimen van de ziekteverwerkkers. Maar hulp van buitenaf kan dit versnellen. Je kunt paracetamol voor de koorts nemen en misschien schrijft je huisarts antibiotica voor.

Overgewicht houdt in dat je meer weegt dan normaal is voor jouw leeftijd en lengte. Het is niet goed voor je gezondheid. De medische term hiervoor is Obesitas. Je kunt veel last hebben van je overgewicht en het is moeilijk het zomaar te veranderen.

Ondergewicht houdt in dat je minder weegt dan normaal is voor jouw leeftijd en lengte. Ook dit is niet goed voor je gezondheid. Je kunt je slap voelen en hebt misschien weinig energie.

Zowel over- als ondergewicht worden berekend met behulp van BMI (Body Mass Index).
In het ziekenhuis kun je hulp krijgen om je gewicht naar een gezond niveau te brengen. Samen met jou maken ze daar een plan voor. 

De meeste jongeren zijn
gezond, maar soms even niet.
Klik op het lijf en lees over de
meest voorkomende ziekten.