Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

Vraag en antwoord

Op deze site vind je informatie over onderzoeken, een operatie en opname. In het menu vind je de meeste antwoorden. De rest vind je hier.  

 1. Ik wil een spreekbeurt over het ziekenhuis houden. Hebben jullie informatie voor mij?

  We hebben geen boekje of folder, maar wel deze website. Kijk rond op deze site, klik op alle onderwerpen en lees. Je mag alle informatie en foto’s gebruiken die je leest en zo zelf een spreekbeurt maken.

 2. Mogen mijn ouders blijven slapen?

  Je ouders mogen altijd bij je blijven. Bij alle onderzoeken en operaties gaan ze gewoon mee als jij dat wilt. ’s Nachts mag er ook één van je ouders naast je blijven slapen. Er staat een grote bruine stoel naast jouw bed. Die klappen we open en dan is het een bed.

 3. Hoe verloopt een bezoek aan de dokter?

  Klik onder Home op Doktersbezoek en kijk, luister en lees. Het is niet precies te zeggen wat de dokter precies doet, maar in ieder geval stelt hij veel vragen. De dokter vertelt altijd eerst aan jou en je ouders wat hij gaat doen. Hij legt het zo goed mogelijk uit.

 4. Mag ik mijn knuffel meenemen?

  Natuurlijk mag dat! Je favoriete knuffels, speentje of iets anders wat jij graag bij je wilt hebben. Laat je de dokters en verpleegkundigen wel even kennismaken met jouw favoriete knuffel? Klik onder Home op Opname om te kijken wat je zoal tegenkomt als je wordt opgenomen. Je kunt er ook het kofferspel spelen.

 5. Moet ik altijd blijven slapen?

  Soms mag je dezelfde dag weer naar huis. Soms is het nodig, dat je een paar dagen langer blijft zodat de dokters voor je kunnen zorgen. Hoe lang je blijft, spreken we met jou en je ouders af.

 6. Kan ik eerst komen kijken op de kinderafdeling?

  Ja, dat mag. Jij of je ouders maken een afspraak en dan komen jullie even langs.
  Je mag niet zomaar de kinderafdeling op lopen. Er liggen kinderen die ziek zijn en die willen we niet teveel storen.

 7. Moet ik de hele tijd op mijn kamer blijven?

  Als je heel ziek bent of een ziekte hebt waarmee je andere kinderen ziek kunt maken, dan wel. Anders mag je gewoon van je kamer af en in de speel- of tienerkamer gaan spelen. Je leest er meer over onder Home bij Opname.

 8. Mogen mijn vrienden en vriendinnen komen?

  Tussen 12:00 en 14:00 is het rustuur dan is bezoek van vrienden niet toegestaan. Buiten die tijd mogen vrienden in overleg met je ouders en de verpleging op bezoek komen.

 9. Hoe laat moet ik naar bed?

  Je gaat ongeveer net zo laat naar bed als thuis. Hoe laat precies, dat spreken we af met jou en je ouders. Lig je met meer kinderen in een kamer en gaan de anderen vroeger slapen, dan kun je vragen of je naar de speel- of tienerkamer mag.

 10. Loop ik de hele dag in mijn pyjama?

  Dat hoeft niet. Als je wilt, mag je overdag gewone kleren aan. Het is in het ziekenhuis wel altijd wat warmer dan thuis. Echt warme kleren zijn dus niet nodig.
  Als je gaat slapen, mag je aandoen wat je thuis ook aan doet in bed.

 11. Doet een prik zeer?

  Een prik krijgen is niet echt fijn. Gelukkig is het zo voorbij . Wil je weten hoe bloedprikken gaat, klik dan hier voor een filmpje over bloedprikken.

 12. Hoe lang moet ik in het ziekenhuis blijven?

  Als je naar het ziekenhuis moet, zegt de dokter vaak al hoelang hij denkt dat je moet blijven. Het kan natuurlijk wel eens veranderen. Het ligt er vooral aan hoe het met je gaat. Als de dokter denkt dat je genoeg opgeknapt bent, om naar huis te gaan, hoor je dat vanzelf. Je hoeft nooit langer te blijven dan echt nodig.

 13. Wat eet je in het ziekenhuis?

  Dat mag je voor een deel zelf bedenken. Elke dag krijg je een lijstje met het eten van de volgende dag. Er staan een paar verschillende gerechten op. Je kiest alleen of samen met je ouders wat je wilt eten. Er zit vast wel iets bij wat je lekker vindt. In overleg met de verpleging kan er ook voor gekozen worden dat je ouders eten van thuis meenemen.

 14. Lig ik alleen op een kamer?

  Er zijn 1, 2 en 4 persoonskamers. Het ziekenhuis bepaalt waar je komt te liggen. Ze houden rekening met je wensen en hoe ziek je bent. Klik onder Home op Opname, daar kom je te weten hoe het er aan toegaat als je een paar dagen in het ziekenhuis ligt.  

 15. Mag mijn hond of poes op bezoek komen?

  Nee, huisdieren mogen niet in het ziekenhuis komen. Meer te weten komen over wat wel en niet mee mag naar het ziekenhuis. Klik dan hier en speel het kofferspel.

 16. Ik heb een dieet, gaat dat gewoon door?

  Als je een dieet hebt, neem je jouw dieetvoorschriften mee. Dat is handig voor ons.

 17. Moet ik mijn eigen medicijnen meenemen?

  Als je medicijnen gebruikt, moet je die meenemen. Dat is handig voor ons.

 18. Is er ook eten voor mijn ouders als ze de hele dag bij mij zijn?

  Je ouders kunnen eten halen in het restaurant en dat bij jou opeten. Soms mag je met je ouders even mee naar het restaurant. Dat moet je wel van te voren bespreken op de afdeling.

 19. Mag ik mijn eigen speelgoed meenemen?

  Dat mag. Je kunt natuurlijk niet alles meenemen, maar het speelgoed waar je graag mee speelt, mag gewoon mee.

 20. Mag ik mijn laptop en mobieltje meenemen?

  Dat mag. Let erop dat je waardevolle spullen wel opbergt als je van je kamer af gaat. Er is wel WIFI in het ziekenhuis maar niet op de patiëntenkamers. Je kunt internetten via de multimediaterminal bij je bed. Hiervoor moet je apart betalen.

 21. Mag ik naar buiten?

  Dat moet je overleggen met de dokter of met de verpleegkundige.

 22. Hoe moet het met school als je in het ziekenhuis ligt?

  Als je in het ziekenhuis ligt, kun je natuurlijk niet naar school. Voor een paar daagjes is dat niet zo erg. Moet je langer in het ziekenhuis blijven, dan moeten je ouders wat gaan regelen met school. Als je het aan kunt, kun je zelf schoolwerk doen. Wij kunnen wel voor huiswerkbegeleiding zorgen. Dat is natuurlijk wel fijn, als je straks weer naar school gaat.

 23. Heb ik altijd dezelfde dokter?

  Je hebt een vaste dokter, maar die is er natuurlijk niet dag en nacht. Het kan dus zijn dat er een andere dokter bij je komt. Het JBZ is ook een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat dokters die bijna klaar zijn met hun studie, bij ons mogen komen leren hoe het er in het echt aan toegaat. Dit zijn dokters in opleiding. Ze lopen mee met de dokters. Soms staan er dus heel veel dokters aan je bed. Tenminste zo lijkt het.

 24. Hebben jullie informatie over mijn ziekte?

  We weten natuurlijk niet alles, maar bureau Patiënten-communicatie kan je verder helpen. Zij hebben heel veel folders en materiaal over ziekten. Ze kunnen je ook in contact brengen met kinderen die dezelfde ziekte hebben. Of je doorverwijzen naar instanties die nog meer weten. Loop gewoon bij Patiëntencommunicatie binnen als je meer wilt weten. Ze zitten aan de Boulevard, schuin tegenover de receptie. Je kunt ze ook mailen (patientencommunicatie@jbz.nl).

 25. Hoe word je verpleegkundige?

  Na de basisschool moet je naar het VMBO-T of de HAVO. Ben je daarmee klaar, dan ga je op de MBO-V of HBO-V verder studeren. Deze opleiding duurt 4 jaar. Tijdens je opleiding kun je stage lopen in het ziekenhuis. Stage lopen betekent dat je in het echt dingen gaat leren, bijvoorbeeld iemand wassen.

 26. Wat is het verschil tussen kinderdagverpleging en kinderafdeling?

  Het woord zegt het eigenlijk al. Bij de kinderdagverpleging kom je als je voor 1 dagje naar het ziekenhuis moet. Voor een kleine operatie of een onderzoek. Je blijft dan niet slapen. Je leest er meer over onder home bij dagopname.
  Moet je toch blijven slapen in het ziekenhuis, dan ga je naar de kinderafdeling. Hier mag je vader of moeder ook blijven slapen! Je leest er meer over onder Home bij Opname.

 27. Is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een kinderziekenhuis?

  Nee, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis komen mensen van alle leeftijden. We hebben wel een afdeling en spreekuren speciaal voor kinderen. Er zijn een paar kinderziekenhuizen in Nederland. Daar worden dus alleen maar kinderen behandeld. Het kan zijn dat een arts je naar een kinderziekenhuis doorverwijst.

 28. Wat is een ziekenhuispaspoort?

  Dat is jouw eigen paspoort voor het ziekenhuis. Je krijgt dit paspoort voordat je een onderzoek of operatie krijgt. Je kunt daar al je vragen of wensen inschrijven. Als je weer thuis bent, kun je jouw paspoort op school of aan je familie laten zien!

 29. Hoe word je kinderarts?

  Na de basisschool moet je naar het VWO doen (6 jaar). Daarna ga je medicijnen studeren aan de universiteit (ongeveer 6 jaar). Daarna begin je aan de opleiding kinderarts in een ziekenhuis. Dit duurt 5 jaar en dan ben je kinderarts.