Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

Soms zeggen ze dat ADHD Alle Dagen Heel Druk betekent, maar dat klopt eigenlijk niet. Echt niet alle kinderen met ADHD zijn hyperactief of heel druk. De goede betekenis is Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit. 

ADD is bijna hetzelfde alleen hier heb je nooit last van hyperactiviteit.

ADHD en ADD kan heel lastig zijn bij school en sport. Maar ook bij veel andere dingen. Daarom kun je er medicijnen voor nemen. De dokter kan die voorschrijven. 

Flaporen heten in het ziekenhuis afstaande oren. Ze heten zo, omdat ze wat verder uitsteken. Ze staan wat verder van je hoofd af.
Als je oren meer dan 2 centimeter van je hoofd afstaan, zijn het afstaande oren. 
Een operatie kan je van je flaporen afhelpen. Een plastisch chirurg doet zulke operaties.

Ongeveer 1 op de 20 kinderen heeft afstaande oren.

Een allergie is een reactie van je lichaam op een stof (=een allergeen) die niet van je eigen lichaam is. Ben je ergens allergisch voor? Dan is een klein deeltje van dat stofje al genoeg om je lichaam te laten reageren. Je krijgt een allergische reactie: niezen, tranende ogen, hoesten, jeuk, bultjes. Het kan van alles zijn!
Soms zorgt de reactie ervoor dat je eczeem erger wordt.

Eczeem is een 'ziekte' (of aandoening) van je huid. Je huid is dan vaak heel droog. Je ziet rood en je kunt kloofjes hebben. Het kan ook zijn dat je bultjes hebt met vocht erin. De meeste last heb je van de jeuk. Je gaat krabben of wrijven om eventjes minder jeuk te hebben. Maar daardoor wordt het eczeem erger! Je huid gaat stuk van het krabben. De jeuk wordt vaak minder door je huid in te smeren met zalf of crème.

Er zijn verschillende dingen die je eczeem erger kunnen maken. Denk aan zeep, droge lucht, water, fel zonlicht, wasmiddelen en wol.

Sommige kinderen zijn vaak benauwd. Als ze ademen hoor je het piepen. Ze krijgen weinig lucht of hoesten veel. Grote kans dat ze astma hebben! Astma is een ontsteking van de binnenkant van de luchtwegbuisjes in je longen. Dit noemen we het slijmvlieslaagje. De luchtwegbuisjes zijn vernauwd. Daardoor gaat er minder lucht door de buisjes. Zo hoor je dus die piepende ademhaling. De ontsteking heb je altijd, je hebt er alleen niet altijd last van.

Maar niet iedereen heeft dit. Sommige kinderen hebben juist last van hoesten of kuchen, omdat het gaatje in het luchtwegbuisje een beetje kleiner is dan normaal. Sommige kinderen met astma zijn alleen benauwd als ze sporten.

Als je astma hebt, ben je ook vaak gevoelig voor prikkels. Met prikkels bedoelen we dat je last kan hebben van huisdieren, huisstofmijt, vochtige lucht buiten of geurtjes van sigaretten en zelfs parfum!
Heb je astma dan gebruik je bijna altijd medicijnen. Dan kun je hetzelfde kunt als gezonde kinderen.

Dit is iets wat alleen over jongens gaat. Over hun plasser. Of met een mooi woord hun penis. Het voorste stukje van de plasser noem je de eikel. Daar vind je ook een stukje huid: de voorhuid. Soms is de voorhuid van je plasser te nauw. Als dat zo is, kun je soms moeilijker plassen of heb je pijn bij het plassen.
Het kan ook zijn dat er een operatie nodig is.

De oplossing kan een besnijdenis zijn.
Als er bij de vernauwing ontstekingen ontstaan, dan verwijderen we de hele voorhuid. Soms heb je een verkleving tussen de voorhuid en de eikel. Als dat zo is, maken we die tijdens een operatie los.

Rechts onderin je buik zit je blindedarm. Het is een aanhangsel van de dikke darm. Dat kleine ding kan grote problemen geven. Als je blindedarm ontsteekt, krijg je buikpijn rechts onderin de buik of bij je navel.

Voor een ontstoken blindedarm krijg je meestal een operatie.

Een botbreuk noemen we ook wel een fractuur. Maar het woord botbreuk zegt al wat het is: er een bot gebroken. 
Botten breken meestal door een ongeluk, een val of een botsing. De meeste botbreuken zie je bij armen of benen.
Heb je een gebroken bot? Dan heb je veel pijn. Je arm of been verkleurt. Ook wordt het dik waar het bot gebroken is. 

In het ziekenhuis maken ze röntgenfoto's om te kijken waar de breuk precies zit.
Soms is het nodig dat je gips krijgt. 

Iedereen heeft wel eens buikpijn. In je buik zitten veel organen: denk aan je maag, je milt, je blaas en je darmen. Als je de plaats aanwijst waar de pijn zit, weet de dokter soms waarom je buikpijn hebt.
De dokter probeert meer te weten te komen door onderzoek. Hij begint vaak met kloppen en duwen op je buik. Soms bewegen je darmen te veel, of zitten je darmen vol met poep.
Het kan ook zijn dat er bloed of slijm bij je poep zit. Of dat je diarree hebt.

Je kunt zomaar ineens erge buikpijn krijgen, of altijd vóór of juist na het eten. 
Een dokter gaat met jou op zoek om erachter te komen waar jouw buikpijn vandaan komt. 

Heb je diabetes dan maakt je lichaam niet genoeg insuline. Je krijgt teveel suiker in je bloed en gaat je ziek voelen.

Hoe komt dit? Al het eten wordt in je lichaam afgebroken in heel veel kleine stukjes. Eén van die stukjes is suiker. Komt er suiker in je (lichaams-)cellen, dan krijg je energie om dingen te doen.
Insuline is een stof die ervoor zorgt dat je cellen open gaan, waardoor de suiker erin kan. Je lichaam maakt die insuline zelf. Behalve als je diabetes hebt.

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd.

 

Een hersenschudding is een beschadiging van de hersenen. Je kunt een hersenschudding krijgen doordat je hard valt. Of je hoofd heel erg stoot. Door die klap doen je hersenen het even niet meer zo goed. Vaak heb je ook hoofdpijn of ben je misselijk. 

Als je een hersenschudding hebt, moet je vaak even rustig aan doen. Als je hersenen zich weer hebben hersteld, kun je gewoon weer alles doen. Bijna altijd gaat een hersenschudding vanzelf over. Je houdt je er meestal niets aan over. 

Epilepsie is een ziekte waarbij je epileptische aanvallen kunt krijgen. Om te weten of je epilepsie hebt, kunnen we je hersenen onderzoeken door een mri-scan of een EEG  bijvoorbeeld.

Een epileptische aanval komt door een storing in je hersenen. Een soort kortsluiting. Hierdoor heb je even géén controle meer over je lichaam. Je lichaam kan raar gaan schokken en je kunt flauwvallen. Heb je epilepsie, dan heb je dit soort aanvallen.

Jouw groei wordt vanaf je geboorte tot aan je 18e vaak gecontroleerd. Dit doet het consultatiebureau en de GGD. Zij houden steeds je gewicht en lengte bij. Dit doen ze in een groeicurve. Dat is een lijn die aangeeft hoe hard je groeit. Als jouw lijn anders loopt dan die van leeftijdsgenootjes, gaan ze kijken wat de reden daarvan is. 
Maar dat betekent lang niet altijd dat er iets mis is. Ieder kind is anders en groeit dus ook anders.

 

Het woord zegt het al: je hebt pijn in je hoofd. Meestal komt het door spanning in de spieren van het hoofd. Ja, die zitten daar ook! Maar het kan ook doordat je zenuwen, hersenvliezen of bloedvaten geprikkeld worden. Je hersenen zelf zijn gevoelloos. Ze kunnen geen pijn doen.

Van alle kinderen ouder dan 6 jaar heeft de helft minstens 2x per jaar hoofdpijn.
Van jongere kinderen weten we het niet. Die kunnen het vaak niet goed zeggen.

Er zijn veel soorten hoofdpijn. De hoofdpijn waarbij er spanning op de spieren in je hoofd zit, komt het meest voor. Een ander soort hoofdpijn die vaak voorkomt is migraine. 1 op de 12 kinderen heeft daar last van.

Voor je dit kunt begrijpen moet je eerst weten dat je lichaam uit miljoenen cellen bestaat. Die cellen kunnen zich delen: 1 cel worden er 2, 2 worden er 4 en ga zo maar door. Er komen elke dag een heleboel cellen bij. Gelukkig verdwijnen er ook elke dag een heleboel, anders zou je er veel te veel krijgen. Er is dus een soort evenwicht tussen het aantal cellen dat erbij komt en weer verdwijnt.

Bij kanker gaat er iets mis met die cellen. Eén van de cellen gaat kapot en wordt ziek. Die zieke cel deelt zich wel gewoon. Deze cel blijft maar doorgroeien. Zo’n zieke cel noemen we een kwaadaardige cel of een kankercel. Deze kankercellen gaan op een kluitje zitten en duwen gezonde cellen opzij. Ze kunnen ook dwars door alles heen groeien en door het lichaam gaan zwerven. Je snapt dat dit niet goed is voor de gezonde cellen.

Om de kankercellen te stoppen zul je ze moeten bestrijden. Dit kun je doen door chemotherapie, radiotherapie, bestraling, een operatie of een combinatie hiervan.

Kanker is één van de naarste ziekten. Er zijn heel veel verschillende vormen kanker. Van sommige kankersoorten genees je makkelijker dan van andere. Wil je er meer over weten, kijk dan op de website van Vereniging Ouders Kinderen en Kanker. (vokk.nl)

Om zo goed mogelijk voor kinderen met kanker te kunnen zorgen, werkt het Jeroen Bosch Ziekenhuis samen met het Prinses Máxima Centrum. Kinderen starten de behandeling in het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Zodra het kan gaan ze voor verdere behandling naar een ziekenhuis dichtbij huis. We hebben een film gemaakt over ons ziekenhuis om deze kineren alvast kennis te laten maken met het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Je keelamandelen zijn grote knobbels links en rechts achter in de keel. Hun vorm lijkt een beetje op het amandel-nootje. Daarom, en omdat ze in je keel zitten, heten ze keelamandelen.

Je amandelen zijn heel belangrijk. Ze vangen allerlei stofjes of bacteriën voor je op. Soms moeten ze daarvoor zo hard werken dat ze zelf ziek worden; ze opereren.
Als je keelamandelen ontstoken zijn, heb je keelpijn en kun je niet goed slikken. Soms krijg je ook koorts. Als dit lang duurt word je ook heel moe en heb je geen zin meer in eten.

Als je vaak ontstoken amandelen hebt, kan het dat de dokter besluit ze te opereren
Dit is iets wat hij natuurlijk met jou en je ouders overlegt. 

Een zwakke plek in de wand van je buik heet een liesbreuk. Je lies is de plek waar je buik overgaat in je been. 
Heb je een liesbreuk, dan heb je meestal een zwelling in je lies. Die plek wordt dus dikker.

Door de zwakke plek kan een plooi van je buikvlies naar buiten komen. Of een stuk van je darm. Dat zie je dus als een zwelling. Vaak kun je die zwelling terugduwen. Maar dit kun je niet zelf. En het gaat ook niet vanzelf over. Je moet dus naar de dokter voor een operatie.

De neusamandel zit achter in je neus. De vorm lijkt een beetje op een amandel-nootje. Daarom heet hij zo. Een neusamandel doet veel goed werk.
Hij vangt allerlei stofjes op. Ook bacteriën die je ziek kunnen maken. Maar als er teveel bacteriën binnenkomen, moet de neusamandel zo hard werken dat hij ook ziek wordt. Je neusamandel ontsteekt. Je wordt verkouden of je krijgt een vieze drupneus. Soms hoor je ook minder. Dat komt, omdat je neus en je oor met elkaar verbonden zijn. Er kan vocht in je middenoor komen. En heb je heel erg pech, dan ga je er zelfs van snurken!

Een ontsteking of infectie krijg je als je lichaam reageert op een ziekmakende bacterie. Je hebt het vast wel eens meegemaakt met een wondje. De plek rond het wondje voelt warm aan en wordt rood, dik en doet pijn. Als een ontsteking erger wordt, kun je koorts krijgen.

Maar een verkoudheid of griep kan ook een infectie zijn. In je luchtwegen (neus, keel, mond, luchtpijp en longen) wonen bacteriën. Normaal zijn die niet schadelijk, maar je kunt bacteriën binnenkrijgen die je wel ziek maken. Je bloed heeft dan de belangrijke taak om je te beschermen. Je lichaam gaat er alles aan doen om de bacteriën kwijt te raken. Er ontstaat een soort gevecht binnen in jou. Het gevolg is dat je je niet meer zo lekker voelt, je bent moe, hebt koorts, je rilt misschien, hoest of niest en je hele lijf kan pijn doen. 
Vaak ben je dan besmettelijk, dat betekent dat jij andere mensen ook ziek kunt maken.  

Als je een infectie hebt, krijg je vaak medicijnen. Een pilletje paracetamol voor de koorts en misschien antibiotica. Daarvoor moet je naar de dokter. Die weet of dat nodig is. 

Soms heb je erg veel oorpijn. Meestal zit die pijn in het middelste deel van je oor: het middenoor. Als daar bijvoorbeeld vocht inkomt, krijg je oorpijn.
Hoe komt er vocht in mijn oor, denk je misschien. Binnen in je oor is een bepaalde druk, die is altijd hetzelfde. Maar als de buis van Eustachius (die loopt van je neus naar je oor) is afgesloten, dan verandert de oordruk. De druk in je middenoor zakt, je krijgt onderdruk. Het vocht in je middenoor remt de trillingen van het trommelvlies en het geluid wordt niet meer goed doorgegeven naar het binnenoor. Je hoort dus niet goed meer.

Tegelijkertijd kan er spanning komen op je trommelvlies en krijg je oorpijn. Heb je dit vaak, dan krijg je buisjes. Het zijn eigenlijk trommelvliesbuisjes. Dit zijn hele kleine buisjes. Ze zijn maar een paar millimeters groot. Deze buisjes brengt de KNO-arts in. Zitten ze eenmaal op hun plek, dan kan er lucht doorheen. Hierdoor wordt de druk in je oor minder en kun je weer goed horen.

Overgewicht betekent dat je meer weegt dan voor jouw leeftijd en lengte normaal is. Niet een kilootje meer, maar veel meer. In het ziekenhuis noemen we dit obesitas. Teveel wegen is niet goed voor je lijf. Het is ongezond en je kunt er erg veel last van hebben. 

Ondergewicht is dus dat je minder weegt dan normaal is voor jouw leeftijd en lengte. Ook dat is niet goed voor je gezondheid. Van te weinig wegen kun je ook veel last hebben. Je kunt je slap voelen en hebt misschien minder energie.

Ondergewicht of overgewicht worden berekend met BMI (Body Mass Index). In het ziekenhuis kun je hulp krijgen van het obesitas-spreekuur. Zij kunnen een plan voor je maken. 

Alles wat we drinken gaat naar de plasfabriek in onze buik. Je nieren zijn een soort wasmachines van je lijf. Ze zorgen ervoor dat alles wat je drinkt goed gewassen wordt. Net als bij een echte wasmachine blijft er afvalwater over. Dat afvalwater van je nieren is PLAS!

Alle plas die je nieren overhoudt, komt terecht in je blaas. Dat is een ballonnetje onderaan in je buik. Het zit dicht bij je plasgaatje of piemel. Als je blaas bijna vol is, voel je dat je moet plassen. Je gaat naar de wc en je ballonnetje is weer leeg. 

Soms voel je niet op tijd dat je moet plassen. De plas loopt al in je onderbroek. Dat is niet leuk. Het kan ook zijn dat je heel vaak naar de WC moet voor kleine plasjes. Of dat je blaas vaak ziek is, een blaasontsteking heet dat. Het komt ook vaak voor dat kinderen die eigenlijk al groot genoeg zijn, 's nachts nog een luier nodig hebben.

Al deze problemen zijn plasproblemen. Heb je dat, dan kom je bij de kinderarts. Die gaat, samen met jou kijken, wat er aan gedaan kan worden. Misschien kom je bij het KIT, het Kinder Incontinentie Team. Samen met hen ga je aan je probleem werken.

Alles wat je eet gaat naar de poepfabriek in je buik. De poepfabriek begint eigenlijk al bij je mond. Hij stopt bij je poepgaatje. De poepfabriek werkt hard om alles wat je eet te verwerken. Dat moet gebeuren, want alle goede stoffen moeten uit je eten worden gehaald. Daar groei je van, daar blijf je gezond van en daar krijg je energie van. Als alles is verwerkt, blijft er ook wat over: POEP!

Soms werkt de poepfabriek niet goed. En als je daar veel last van hebt, moet je naar het ziekenhuis. Last dat kan zijn: veel poep in de buik, harde poep, dunne poep of poepongelukjes in je onderbroek. Sommige kinderen zijn ook bang om op de WC te poepen. Ze willen het alleen in een luier doen. Met al dit soort problemen kun je bij de kinderarts terecht.

De kinderarts kijkt je eerst goed nakijken. Misschien krijg je medicijnen. Het kan ook zijn dat je naar het KIT, het Kinder Incontinentie Team. Samen met hen ga je jouw probleem oplossen. 

Als je scheel ziet, staan je ogen niet recht. Met een moeilijk woord heet dit: strabismus.
De oorzaak is een verstoring in je oogstand.

Normaal wordt de beweging van je ogen (vanuit de hersenen) gestuurd door een zestal oogspiertjes. Als je ogen recht staan, werken alle oogspiertjes goed samen.
Maar als dat niet zo is, staan je ogen niet meer in balans, dan ben je dus scheel.

Voor scheelzien moet je naar een orthoptist.

Soms krijg je een operatie om het te verhelpen. 

 

 

 Slechthorendheid betekent: niet goed horen.
Iedereen hoort wel eens niet goed. Soms wil je iets echt niet horen, bijvoorbeeld als papa of mama vertellen dat je naar bed moet. Of als je iets moet doen wat niet leuk is. Dan doe je gewoon of je het niet hoort.

Maar soms kun je ook echt niet goed horen. Dan is er misschien iets mis in je oor. Niet met de buitenkant, maar met de binnenkant, de gehoorgang of het middenoor. Je gehoorgang is het stukje vanaf de buitenkant tot je trommelvlies. Achter het trommelvlies begint het middenoor. Daar zitten de gehoorbeentjes. Als het geluid niet goed naar het binnenoor wordt geleid, hoor je niet goed.
In het het binnenoor worden de trillingen omgezet in iets wat in je hersenen herkennen. Het geluid van je nintendo of van muziek.

Het kan ook zijn, dat je wel iedereen kunt horen, maar dat je denkt dat ze heel zachtjes praten. Het geluid komt dus wel in je oor. Het kan zijn dat de oorzenuw dan niet goed werkt of het gehoorgebied in de hersenen.

Je kijkt altijd door je eigen ogen en ziet wat je ziet. Je weet dus nooit wat een ander ziet. Je kunt op allerlei manieren slecht zien.

Misschien zie je dingen van dichtbij niet goed. Of juist dingen ver weg niet. Of je ziet dingen dubbel of heel wazig. Het kan allerlei redenen hebben. Het kan zijn dat je oog niet goed ontwikkeld is of dat je een oogziekte hebt.
Als je niet goed ziet, ga je naar een oogarts of orthoptist.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je dat hebt. De KNO-arts (keel, neus en oor-arts) moet je dus eerst gaan onderzoeken. Misschien zijn je neusamandel te groot. Of heb je knobbeltjes op je stembanden. Het kan ook zijn dat je verhemelte (gehemelte) te kort is. Als de dokter de oorzaak weet, bedenkt hij wat er aan gedaan moet worden. Soms zal hij je doorsturen naar een logopedist.
Logopedie kan je ook helpen als je je stem verkeerd gebruikt of vaak hees bent of stottert.

Kind

De meeste kinderen zijn
gezond, maar er kan
weleens wat mis gaan.
Ga met je muis over mijn lijf
en klik waar kan.