Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

A

adenotomie

Adenotomie is een moeilijk woord voor het weghalen van een neusamandel. Amandelen kunnen veel last veroorzaken. Soms moeten ze geknipt of verwijderd worden. Dat gebeurt altijd in het ziekenhuis.

allergie

Als je allergisch bent, kun je niet tegen bepaalde stoffen. Je lichaam wil die stoffen niet binnen krijgen. Je gaat er van niezen, tranen, of je krijgt jeuk. Je kunt voor allerlei dingen allergisch zijn. Sommige kinderen kunnen niet tegen de haren en huid van een hond of kat. Anderen moeten niezen als ze in het gras spelen of in het bos lopen.

Je kunt ook allergisch zijn voor eten, voor pinda’s of appels. Of voor een bijensteek.
Lastig hè!

amandelen

Je hebt 3 soorten amandelen.
1 = een nootje dat amandel heet, maar dat hoort niet in dit woordenboek.
2 = een keelamandel en
3=  een neusamandel. Over die laatste 2 praten we hier.  
Amandelen zijn knobbeltjes in je keel, ze lijken eigenlijk wel een beetje op een amandelnootje.

Amandelen kunnen veel last veroorzaken. Ze kunnen bijvoorbeeld ontsteken. Soms is het nodig dat je amandelen worden geknipt. Dat is een kleine operatie waar je voor naar het ziekenhuis moet. 


anesthesist

Deze dokter zorgt dat je onder narcose gebracht wordt. Narcose is een kunstmatige slaap waardoor je niets voelt van bijvoorbeeld een operatie. De anesthesist is degene die je in slaap maakt. Hij of zij past heel goed op jou als je slaapt. Een anesthesist wordt ook wel eens de slaapdokter genoemd.

astma


Astma is een ontsteking van de luchtwegen. Dokters kunnen astma (nog) niet genezen. Als je astma hebt, kun je soms moeilijk ademhalen. Je bent kortademig, je hebt een ‘piepende’ adem of je moet hoesten. Soms heb je er meer last van dan anders. Dat is per kind verschillend.

Het kinderlongteam in het ziekenhuis kan je helpen met astma om te gaan.