Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

K

kanker

Kanker is één van de naarste ziekten. Er zijn heel veel verschillende vormen van kanker. Van sommige kankersoorten genees je makkelijker dan van anderen. Wil je er meer over weten, kijk dan op de website van vereniging ouders kinderen en kanker. (vokk)

keelamandelen

Je hebt 2 soorten amandelen in je lichaam. Neusamandelen zitten in... juist ja, je neus.
Keelamandelen zitten links en rechts achter in je keel.
Het kan gebeuren dat je amandelen ontsteken. Ze worden dan rood en dik. Met een ontstoken keelamandel kun je moeilijk slikken. Of je wordt vaak verkouden. De KNO-arts kan dan je amandelen weghalen in een kleine operatie

kinderarts

Een kinderarts is een specialist. Dat betekent dat hij heel veel weet over 1 onderwerp. Een kinderarts weet dus heel veel over kinderen en de ziektes die je als kind kunt krijgen. Een kinderarts behandelt kinderen van 0 tot 18 jaar.

Pediater is het moeilijke woord voor kinderarts.

Kindermishandeling

Het kan zijn dat een kind zich thuis of bij iemand anders die voor hem moet zorgen, niet veilig voelt. Dit kan komen doordat diegene dingen doet die pijnlijk of  kwetsend zijn.

Natuurlijk heeft iedereen wel eens ruzie met zijn ouders of een ander familielid, of een meningsverschil met zijn juf, leraar of trainer. Maar het mag nooit zo zijn dat iemand je regelmatig slaat, schopt, uitscheldt, misbruikt, verwaarloost of je op een andere manier mishandelt of geweld aandoet. Dit kan ook doordat er iemand thuis regelmatig geweld gebruikt naar anderen, of dat je thuis nooit aandacht krijgt en alles zelf maar moet uitzoeken. Het kan soms zo erg zijn dat je bang bent om erover te praten, of dat je je schaamt voor de situatie waar je in zit.

Toch is het ontzettend belangrijk dat je iemand in vertrouwen neemt. Iemand waaraan je dingen die je dwars zitten durft te vertellen.

De kinderarts, verpleegkundige of een andere hulpverlener in het ziekenhuis zijn mensen waar je heel goed je verhaal aan kunt vertellen. Zij zijn hiervoor getraind en weten hoe ze je kunnen helpen.

Het kan zelfs zijn dat de dokter of zuster zelf aan je vraagt of het wel goed met je gaat. Ben dan niet bang en praat erover.

Als je het eng vindt om er met iemand uit het ziekenhuis over te praten dan kun je ook de kindertelefoon bellen. Daar zit 24 uur per dag iemand die kan luisteren naar je verhaal, je steun kan geven en die meedenkt over een oplossing voor de problemen die er zijn. Het nummer van de kindertelefoon is: 0800-0432.

kinderpsycoloog

Als je naar het ziekenhuis moet, kan dat heel spannend zijn.
Misschien ben je een beetje bang of maak je je zorgen over wat er met je is. Je kunt zelfs bang zijn dat je niet meer beter wordt.
Ziek zijn is niet gemakkelijk. Je voelt je niet lekker en soms ook heel ongelukkig. Begrijpen andere kinderen je wel als je niet mee kunt doen? Meestal kunnen je ouders of andere mensen om je heen je wel helpen om je weer wat gelukkiger te voelen.

Psyche betekent geest, een psycholoog is iemand die veel weet over hoe je geest werkt. Hoe je denkt en doet en waarom je dat doet.

Maar soms is dat niet genoeg of weten de mensen om je heen het ook niet zo goed. Dan is het fijn als iemand anders je kan helpen. Je kunt dan bij de psycholoog terecht. Hij zoekt samen met jou uit waar je je zorgen over maakt en wat je moeilijk vindt. Hij kan je leren wat je kunt doen om minder bang te zijn. Of je vertellen hoe je met anderen kunt praten over wat je hebt.

kno arts

Deze dokter weet veel over je Keel, Neus en Oren (KNO dus). De KNO-arts helpt je als je niet goed hoort, vaak verkouden bent, keelpijn of oorpijn hebt. Soms kijkt de KNO-arts alleen in je oren of keel. Maar soms moet hij ook wat weghalen, zoals je amandelen.

Na een amandel-operatie moet je veel ijs eten, erg hè? ;-)

Een KNO-arts is er ook voor als je vaak een kriebelneus hebt en veel niest. Misschien ben je wel allergisch. Hij kan uitzoeken of dat zo is en waar je dan allergisch voor bent.