Menu openen
Geluid aan/uit
Heb je een vraag?Kikker

R

recovery

Als je thuis lang in je bed blijft liggen noemen we dit uitslapen. Ik het ziekenhuis hebben we een kamer die speciaal gemaakt is om uit te slapen. In deze kamer kun je rustig wakker worden na een operatie. Samen met je vader of moeder kom je weer bij uit je narcose. Ben je weer helemaal bij en is de verpleegkundige tevreden dan ga je weer naar je eigen kamer.

rooming-in

Rooming-in is een Engels woord. Het betekent letterlijk dat iemand bij jou op de kamer komt slapen.

In het ziekenhuis betekent het dat je vader of moeder bij jou op de kamer blijft slapen.

röntgen / röntgenfoto

Een foto laten maken in het ziekenhuis is heel wat anders dan een gewone foto. Het gaat dan om een röntgenfoto. Op een röntgenfoto zie je de binnenkant van je lichaam.

De foto’s worden gemaakt met röntgenstralen. Wilhelm Conrad Röntgen heeft die ontdekt. Hij noemde ze x-stralen, maar later zijn ze dus naar hem genoemd. 
Röntgenstralen gaan bijna overal doorheen. Bij het maken van een röntgenfoto gaat de röntgenstraling door het lichaam heen en komt daarna op een film. 

Je huid laat de stralen makkelijk door. Je botten houden de stralen juist tegen. Op de foto zijn die wit.

Röntgenstralen gaan niet door het metaal lood. Daarom staan de laboranten achter een loodscherm of dragen ze een loodschort.  

In organen, zoals je longen, zit veel zuurstof, daar gaat de straling heel makkelijk doorheen. Op de foto worden die zwart. Je buik houdt de straling beter tegen dan de lucht in de longen, maar slechter dan de botten. Je buik wordt daarom grijs op een röntgenfoto.

Een radioloog kan een röntgenfoto lezen. Hij weet hoe het er in ‘normale’ toestand uit moet zien en ziet het dus ook als iets niet ‘normaal’ is.
Bij een gebroken bot bijvoorbeeld, kan hij precies zien waar het bot gebroken is.